Menu ↓

Een goede sollicitatiebrief is een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek.

Loopbaanadvies → Werk aan je baan! → De sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief

Een sollicitatie naar aanleiding van een vacature gaat meestel uit van een CV én sollicitatiebrief. Als beide documenten goed op elkaar afgestemd zijn, maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Een sollicitatiebrief gebruik je om de lezer duidelijk te maken wat je motivatie voor de functie en bedrijf is en waarom jij vindt dat juist jij voor deze specifieke functie geschikt bent.

Hoe overtuig je de werkgever?
Je overtuigt de werkgever door middel van zelfvertrouwen, enthousiasme, motivatie, overtuigende en goed onderbouwde verkooppunten: (werk)ervaring, opleiding en kwaliteiten.

Stem je brief zoveel mogelijk af op de eisen en wensen van de werkgever. Als je een goede vacatureanalyse hebt gemaakt, weet je wat er wordt gevraagd. Vaak wordt dit schrijven onterecht afgedaan als een begeleidend briefje bij een CV. Mis. Een goede sollicitatiebrief verbetert je kansen en geeft een persoonlijke wending aan je sollicitatie.

Doel van de brief is niet zoveel mogelijk informatie geven, maar een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek. Een goede sollicitatiebrief is dan ook niet meer dan een uitnodigende, kernachtige omschrijving op één A4’tje. Een goed geschreven brief laat zien dat je serieus en gemotiveerd bent en beschikt over kwaliteiten. Zo onderscheid je je van de andere gegadigden.

Behalve de inhoud is de stijl belangrijk. Je brief moet vooral ook enthousiasme uitstralen.

Sollicitatiebrief maken
Het is, vooral in het begin, nog niet zo eenvoudig om een goede sollicitatiebrief te maken die werkgevers zal aanspreken én die het verschil maakt. Als hulp kun je de handleiding sollicitatiebrief downloaden.   

Informatie
Mocht je nog meer informatie willen om een effectieve sollicitatiebrief te maken kun je de informatie over de workshops van Varea opvragen.

 

Partners goed werken

Voorwaarden 0229-273953 06-10671053 info@varea.nl © 2022 Varea